Денси бюлетин
Количката е празна!
Количката е празна!
Денси - магазини за бяла и черна техника, домакински уреди и аксесоари
 

Не са открити продукти.

ДЕНСИ - онлайн магазин за техника за дома


В съвременния свят животът ни е немислим без техниката за дома, за офиса, за забавления и релакс.

 

Днес трудно можем да си представим офис без компютър и бизнес мероприятие без мобилен компютър. Все повече хора заменят стационарния компютър с мобилен, а една мобилна работна станция позволява повече свобода. С т.н. лаптоп общуваме, участваме в социални мрежи, научаваме за събития по света, опознаваме същия този свят. С мобилен компютър можем и да образоваме и да забавляваме децата си.

 

В зависимост от намеренията ни за приложение на мобилния компютър и средствата, които сме склонни да вложим, правим избор на модел с определени параметри. Често срещаме описание на техническите характеристики в съкращения, които трябва да познаваме, за да се ориентираме в многообразието от предложения.

Основни хардуерни елементи на мобилния компютър са: процесор (CPU), оперативна памет (RAM), капацитет на твърдия диск (HDD, SSD), видеопроцесор (GPU), дисплей.

 

На пазара най-масово разпространени са двуядрените Intel процесори от най-нисък клас (Celeron, Pentium, Core i3, някои модели на i5), четириядрените Intel процесори i5 от средния клас и i7 с най-висока производителност. По-рядко срещани са ultra-low-voltage (ULV) процесорите на моделите Ултрабук (изключително леки и с намалена консумация за дълъг живот на батерията) и процесорите на AMD accelerated processing unit (APU) с мощна вградена графика.

 

Видеографиката може да бъде решена с вградено в процесора видеоядро Intel HD Graphics, което споделя обща памет с процесора и е достатъчно за обикновени графични приложения и по-слаби игри. По-добър вариант е отделната от процесора GPU със собствена памет за сериозни графични приложения и по-тежки игри. Такива са моделите на NVIDIA GeForce GTX и AMD Radeon HD.

 

Оперативна памет RAM (random access memory) служи за разполагане на стартираните програми за бърз достъп. Тя може да бъде от 2GB за обикновени приложения, 4GB за средно натоварени дейности, 8GB за по-добра производителност до 32 GB за геймърски занимания. Когато избирате модел, не забравяйте да се убедите, че е възможно разширение на паметта.

 

Дисплей избираме по няколко показателя. На първо място е размерът, който ще ви върши работа според приложението на мобилния компютър. Най-масов е лаптоп с диагонал на екрана 15.6"(39.6см). Разделителната способност или т.н. резолюция определя броя пиксели на дисплея и в най-масовия клас за 15.6" е 1366x768. Технологията на панела има значение за дълбочината на цветовете и ъгъла на видимост, но това в най-общия случай не се проверява освен, ако не ви трябва за сериозни цветни графики. Glossy или мат да изберем за защитно покритие? За работа на светло избягвайте Glossy екрани, които са с по-добър контраст и яркост, но имат силно отражение на светлината.

 

Твърдите дискове за съхранение на данни претърпяха сериозни промени и наред със стандартните HDD, навлиза приложението на SSD - по-бързи и по-устойчиви, но за сега с по-малък капацитет и на по-висока цена. Да не забравяме и външните HDD, които могат да разширят доста използваното дисково пространство. Обикновено с 500GB или 1TB.

 

DVD устройства, които в по-тънките олекотени модели лаптопи не присъстват, а дисковете все повече отстъпват място на USB Flash памети. Ако избирате лаптоп с DVD, обърнете внимание и на предложенията с Blu-Ray. Не са за пренебрегване.

 

Обърнете внимание и на входовете - няколко USB 2.0 и USB 3.0 (по-бърз пренос), VGA (аналогов видео) и DVI (цифров пренос на видео), HDMI (цифров пренос на аудио и HD видео) и DisplayPort (цифров пренос на аудио и HD видео) за външен монитор, слот за карти, модеми за безжични мрежи, говорители.

 

 

Пазарувай в онлайн магазин ДЕНСИ.